_MG_7971

Et par gode råd til modelpiger og -drenge

Jeg må ofte afslå modelansøgninger, eller undlade at svare. For ikke at skulle skrive de samme ting igen og igen i emails, har jeg her sammenfattet lidt forklaringer på hvorfor, og gode råd til, hvordan du kommer videre som model andre steder.

Der er rigtigt mange der søger

Hver eneste uge modtager jeg mange ansøgninger fra unge mennesker, der gerne vil have et job som model. Især de 16-20 årige piger er flittige til at skrive – faktisk får jeg så mange ansøgninger fra denne gruppe, at jeg kunne fodre grise med dem (og bare rolig, det gør jeg altså ikke!)
Jeg er fotograf og ikke et modelbureau. Derfor kan jeg kun bruge modeller til det arbejde jeg udfører til mit arkiv eller for kunder, og der er derfor naturligvis en grænse for, hvor mange modeller jeg har brug for. Der bliver skiftet lidt ud i dem nu og da – typisk hvis de bliver for gamle, flytter, mister lysten eller får dårligere tid.

Hvis du ikke har fået svar

Jeg prøver at besvare alle kvalificerede ansøgninger jeg får, og har du ikke fået et svar fra mig indenfor rimelig tid, så beklager jeg. Der kan dog også være andre grunde til, at du ikke hører fra mig:

Det kan for eksempel være hvis du ikke har sendt de basale informationer jeg beder om på siden om modelansøgninger, eller du har ikke medsendt billeder af dig selv. Hvis du ikke vil bruge tiden på at give mig en kvalificeret ansøgning, så må jeg også prioritere at bruge min tid på noget andet. Det er ikke for at være en sur og arrogant gammel mand, men fordi jeg faktisk har mere end rigeligt at lave.

Det kan også være fordi du er under 18 år og har sendt mig billeder af dig selv i undertøj. Det sker desværre, at piger under 18 år sender mig billeder af dem selv i meget begrænset påklædning. Undertøjsbilleder er ikke i sig selv ulovlige, heller ikke af personer under 18 år, men de kan meget nemt tolkes som erotisk materiale og er dermed på grænsen til det direkte kriminelle. Det ønsker jeg ikke på noget måde at kunne blive sat i forbindelse med. Mailen bliver derfor slettet med det samme og du får af samme grund heller ikke noget svar fra mig. Har du samtidigt sendt mig en forklaring om, at jeg ikke må fortælle dine forældre om billederne, fordi de er taget af en fotograf uden deres vidende, skal jeg samtidigt advare dig om, at både du og fotografen meget vel er på vej ud i noget snavs!

Hvorfor kan du ikke bruge mig?

Årsagerne kan være mange. Det kan være at dit udseende ikke passer mig – det skriver jeg næppe til dig, for mit job er ikke at vurdere, om du kan have en karriere som model et andet sted på et andet tidspunkt. Det kan også være, at dine billeder præsenterede dig dårligt, hvilket jeg normalt vil gøre dig opmærksom på, så du er bedre stillet til at søge et andet sted.

Det kan også være, at du simpelthen bor for langt væk. Afstanden – og dermed omkostningerne til transport – skal stå i et rimeligt forhold til den løn du kan forvente at få ved et 2-3 timers shoot. Ellers mister du lysten allerede efter et par gange og det har jeg ikke tid til. Bor du for langt væk, er afstanden også med til at gøre dig mindre fleksibel og gør det dermed vanskeligere for mig at bruge dig. Bor du således i København eller Skagen er det næsten ikke umagen værd at skrive til mig, med mindre du ofte har ærinde til Østjylland alligevel.

Det kan også være, at du blot er i den aldersgruppe, som jeg får mange ansøgninger fra, og dermed allerede har tilstrækkeligt med kvalificerede modeller indenfor.

Kan du lave noget gratis?

Jeg bliver ofte spurgt, om jeg vil lave gratis shoots for at modeller kan få opbygget deres portfolio – mod at jeg kan øve mig. Svaret er nej – uanset om vi kalder det gratis, TFP eller noget helt tredie. Arbejder du for mig, får du løn. Arbejder jeg for dig, får jeg løn. TFP er desværre blevet lidt misforstået, og da jeg har opgaver nok at tage mig af, uden at øve mig gratis i mellemtiden, har det ingen interesse.

Hvor skal jeg så gå hen?

Der er andre fotografer du kan søge hos, eller du kan “slå dig op” på steder, hvor fotografer og modeller finder hinanden. Der findes hjemmesider med dette formål, samt flere grupper på Facebook. Får du tilbud fra fotografer, så sørg for at være lidt skeptisk. Der er mange fordomme om fotografer, og desværre er nogle af dem engang imellem sande. Kontroller hvem du kaster dig ud i et samarbejde med, sørg for at se noget andet arbejde vedkommende har lavet og vær helt sikker på, at du har god mavefornemmelse, inden du accepterer et job. Sørg også for at vilkår er aftalt på forhånd, så ingen er i tvivl om hvad der skal laves, hvad der skal betales og hvad billederne må bruges til. Start eventuelt med at henvende dig til lokale fotografer – udover at det er nemmere, så er det også lidt lettere at få referencer på en fotograf der bor i nærheden.

Der findes også en del modelbureauer der kan formidle jobs for modeller, og det kan være svært at gennemskue, hvilke der er seriøse og hvilke der ikke er. Som hovedregel kan du være ret sikker på, at modelbureauer der vil have dig til at betale for optagelse i et register IKKE er seriøse bureauer. De lever af, at håbefulde modeller betaler for at stå i registeret eller for at lade sig fotografere til samme register af bureauets egen fotograf. De vil selvfølgelig til hver en tid benægte dette, men undersøg trygt min påstand andre steder. Disse bureauer har typisk også flere tusinde modeller stående i deres registre, og jeg kan garantere dig for, at INTET modelbureau kan finde arbejde til noget der kommer i nærheden af dette antal modeller. Der er simpelthen en grænse for hvor mange magasinforsider, tøjkataloger og reklametryksager, der skal laves i dette lille land.

Gå til etablerede bureauer som Elite Models, Casablanca Models, Unique Models, 2PM, Scoop Models, Le management, Diva Models, Modelbureauet Modelbooking og 1st Option. Det er professionelle modelbureauer, der kan skaffe rigtige modeljobs. Men de får selvfølgelig også masser af ansøgninger fra andre som dig. De fleste af dem afholder med jævne mellemrum castingdage, hvor du kan møde op og få svar på, om de kan bruge dig som model. Se nærmere på bureauernes egne sider.

Men også hos de professionelle bureauer skal du tage dig i agt. Det er en meget presset branche, og flere vil gerne prøve at sætte sig så godt på det begrænsede marked som muligt. Lad være med at lade dig lokke af aftaler, der forhindrer dig i at arbejde for andre, med mindre de også kan give dig en garanti for minimumsindtjening.

Jeg ønsker dig al mulig held og lykke med din fortsatte søgning, og siger tak for, at du brugte tid på at sende mig en ansøgning.